8/11/2005

AJAX Destegi Geliyor

Microsoft AJAX teknolojisinin sağladıklarının önemini farketmekte geç kalmamış ve Atlas kod adlı bir programlama aracı üretiyormuş şu anda. Atlas, Visual Studio .Net kullanıcılarının Ajax kullanarak aplikasyonlar üretmelerini sağlıyacak.

Ajax'ın en önemli özelliği web sayfalarının arka planda dinamik olarak yenilenmesine izin vermesi ve kullanıcılara yeni bilgileri çok kısa sürede sayfayı yenilemeye gerek kalmadan aktarabilmesi. Web ile alakalı şirketler AJAX kullanarak müşterilerine sunabileceklerinin ötesine gitmeyi amaçlıyor.

Ajax, web tabanlı yazılımların sanki kullanıcının kendi bilgisayarında çalışıyormuşcasına isteklere çabuk cevap verebilmesini sağlıyor.

Yahoo'nun satın aldığı fotoğraf paylaşım sitesi Flickr da web sitelerinin büyük bir bölümünü Macromedia Flash kullanımını bırakıp AJAX teknolojisi kullanımına geçmiş.Aynı zamanda

Yahoo, mail servisinde de önemli değişiklikler hazırlıyor. En büyük rakiplerinden olan Gmail'in hızına yetişebilmek için Oddpost Inc. adlı Ajax e-mail çözümleri üreten firmayı bünyesine katarak mail servisini geliştirmeye çalışıyor.

Diğer bir büyük şirket ise ünlü uçak rezervasyon şirketi Sabre holding. Onlarda web aplikasyonlarının yanıt süresini dakikalardan milisaniyelere düşürebilmek için Ajax teknolojisini şu anda yazılımları üzerinde test ediyor.

Ajax'in içerdiği teknolojiler Javascript, Dynamic HTML, ve XMLHttpRequest. Şu anda piyasada AJAX ile bir web yazılımı üretmeye yönelik herhangi bir araç bulunmaması web yazılımcıların hızını kesen etkenlerden. Ancak Microsoft gibi firmaların önünü açmasıyla eminim ileriki günlerde çok daha fazla AJAX tabanlı yazılım piyasada göreceğiz.

Google, kendi çalışanları için kendi ürettikleri bir AJAX programlama aracı kullanıyormuş...

Ajax örnekleri arıyorsanız;
http://www.clearnova.com/ajax/index.html
Önceki AJAX ile ilgili makaleyi okumak için.
http://teknoturk.blogspot.com/2005/07/ajax-nedir-ne-deildir.html