8/27/2005

.Net - Region Kullanimi ve Faydalari

Region Nedir?
.Net programları için kod yazarken büyük ihtimalle "Windows Form Designer generated code" şeklindeki bölümlere rastlamışsınızdır. Bu sekmeli kod bölümlerine Region denir. Bütün kodunuz için regionlar yaratarak

.Net aplikasyonunuz için yazdığınız bütün kodu tek seferde görmeyi sağlayabilirsiniz. Sadece size o anda gerekli olan kod regionlarını(bölgelerini) açık tutmak spesifik bölümlere konsantre olmanıza gerçektende yardımcı oluyor. Aynı şekilde sizden başka kodunuza bakacak olacak kişilerin de kodunuzu kolayca anlamalarını sağlayabilirsiniz.

Kodunuzdan bir bölümü aşsağıdaki şekilde region içerisine alabilirsiniz; VB.Net
#Region "Hesaplama Kodlarım"
' bu bölümde kodlar yer alacak
#End Region

C#
#region Hesaplama Kodlarım
// bu bölümde kodlar yer alacak
#endregion

.Net kodunuzun içerisinde istediğiniz kadar region kullanabilirsiniz. Aynı şekilde region içerisinde region kullanarak sekmeli hale de getirebilirsiniz. Örneğin Private metodlar için bir region yaratip, her bir private metod için içerisinde ayrı bir region yaratmak güzel bir kullanım olabilir.

Not: Kod içerisinde arama yaparken o anda kapalı olan kod bölgeleri içerisinde de arama yapmak istiyorsanız "Search Hidden" kütücüğünü Find bölümünde işaretlemeyi unutmayın. Aksi takdirde Find(Arama) opearasyonu kapalı regionlar içerisine bakmayacaktir.