8/25/2005

.Net Ipuclari - Conditional Operatorler

Mantıksal operatörler olan And ve Or bildiğimiz gibi .Net aplikasyonlarimizda Boolean değerlerini kıyaslamak için kullanılır ve sonuç olarakta yine bir boolean değeri bize geri verirler.

Size göstermek istediğim, ufak bir değişiklikle kod performansınızı nasıl arttırabileceğiniz ve belkide tam olarak nedenini bilmediğiniz ama kullanmakta olduğunuz & veya && , veya gibi işaretlerin boolean kıyaslamalarda birbirinden farkının ne olduğu.

VB.Net Syntax

x AndAlso y --> her zaman x'in boolean değerine bakar ve y'nin boolean değerine sadece x'in boolean değeri true ise bakar. (VB.Net)

x OrElse y --> her zaman x'in boolean değerine bakar ve y'nin boolean değerine sadece x'in boolean değeri false ise bakar. (VB.Net)

C# Syntax

x && y --> her zaman x'in boolean değerine bakar ve y'nin boolean değerine sadece x'in boolean değeri true ise bakar.(C#)

x & y --> her zaman x'in boolean değerine bakar ve y'nin boolean değerine sadece x'in boolean değeri false ise bakar. (C#)

&& (C#) ve AndAlso (VB.Net) tarzı operatörlere kısa devre(short-circuiting) operatörler denir. Ve 2. boolean statement'ini sadece ilk statement true boolean değeri verirse kontrol edilir, aksi takdirde 2. boolean statement'a bakmaya zaman harcanmaz.

Mümkün olduğunca short-circuiting operatörler kullanmanız yazdığınız .Net aplikasyonlarınızdaki işlem süresinden(execution time) tasarruf etmenizi sağlayarak performansınızı arttıracaktir.