7/03/2005

Cascading Style Sheets - Inline'mi External'mi?

Sanırım artık CSS'in avantajlarını bilmeyen kalmadı. Bu aralar düşündüğüm bir konu ise sitelere ve web aplikasyonlarına uygularken CSS'i kullanabileceğiniz bir çok yöntem. İnline style kullanmakmı yoksa external style sheets mi? Class seviyesinde kullanımmı, yoksa ID'lere göre atama yapmak mı? Sanırım bu soruları herkes en az bir kez kendi kendine sormuştur. O yüzden ufak bir özetle ne tür bir yol izlenerek daha efektif sonuçlar elde edilebileceğini özetlemek istedim.

Dışardan bağlanılan style sheet'ler her zaman daha kullanışlı gözüküyor. Site çapında değişiklik yapacağınız zaman internal style sheetler büyük zaman kayıplarına sebep olabilir. 500 sayfalık bir bir siteniz olduğunu düşünün... Her sayfada ayrı ayrı taglere CSS uygulamış olsaydınız işiniz ne kadar zor olurdu bir düşünün. Bütün sayfaların kodunu tek tek değiştirmek zorunda kalacaktınız.Oysa external style sheet kullanarak tek bir dosyada yapacağınız değişiklikle bütün sayfalarınızın görüntüsünü bir kaç dakika içerisinde değiştirebilirsiniz.

External style sheet kullanmanın bir diğer avantajı da CSS dosyasının sadece 1 kez okunarak cache edilerek saklanması ve de sayfalarınızda ekstra yük yaratmayarak daha hızlı yüklenmesini sağlaması.CSS'i kısaca yazdığınız programlarla kıyaslarsanız, kullanılması gerektiği şekil, size kodunuzu tekrar kullanılmayı sağlıyacağı şeklidir. 1 kez yazın ve sitenizin her yerinde kullanın.

External style sheets kullanımının düzenli web sayfaları ve web aplikasyonları yaratılmasında bir diğer önemli avantajı da, program kodu, dizayn kodu ve de CSS kodunuzun birbirinden ayrı tutulmasıdır. Web sitenizde veya aplikasyonlarınızda size çok zaman kazandıracağından ve de daha kolay şekilde aradığınızı bulmanızı sağlıyacağından şüpheniz olmasın.