6/28/2005

Visual Studio 2005 Onemli Noktalar

Visual Studio 2005 Asp.Net web aplikasyonları için getirdiği birçok yeni özelliğin yanı sıra, göze ilk etapta çarpmayan ama büyük oranda performans artışına sebep olacak özellikleri de beraberinde getiriyor.

Visual Studio 2005'in bilinen en büyük avantajı, web yazılımcıları için birçok yeni özelligi bünyesinde barındırması. Bu yeni sürümle Visual Studio .Net 2003 teki bazı eksikliklerin üstesinden gelinmeye çalışılmış. Bunlardan en önemlileri başlıca;
  • IIS artık Visual Studio .Net ile web aplikasyonları yazabilmek için zorunlu olmaktan çıkarılmış. Visual Studio 2005 kendi içerisinde bir local web server ile beraber geliyor ve test ve debug islemlerini hızlandırıyor.
  • Visual Studio 2005 bir kaç değişik yoldan yeni web projeleri yaratmanıza izin veriyor. Frontpage Server Extensions kullanımına ek olarak, kaynak dosyalarınıza FTP kullanarak yada direk dizin kullanımı ile ulaşabilirsiniz. Ayni zamanda local IIS dizininize direk ulaşarak oradan sanal dizinlerinize ulaşabilir, ve yenilerini oluşturabilirsiniz.
  • Çözüm dosyası(Solution File) *.sln yaratma zorunluluğu, web projesi yaratmak icin artık mecburiyet teşkil etmiyor. Kök dizin web projenizi belirliyor ve dosyalarınızı buraya eklemeniz, projenizde belirmesi için yeterli oluyor.
  • Visual Studio 2005, Visual Studio 2003'te olduğu gibi sitenizdeki bütün dosyaları tek bir assembly içerisine compile etme işlemini sona erdirmiş. Bunun yerine yeni Asp.Net modelleme tekniği ile dinamik olarak dosya tiplerini bulunduğu klasörlere göre algılıyor. Bu şekilde .aspx, .cs ve .vb uzantılı dosyalar ve diğer kaynak dosyalarında yapılan değişiklikler çok daha hızlı bir şekilde algılanıyor.
  • Visual Studio 2005 ile dosyaları tek başına düzenleyip değiştirme imkanı sağlanmış. Artık tek bir dosyayı değiştirmek için, o dosyanın bir proje içerisinde bulunma zorunluluğu ortadan kaldırılmış. Örneğin bir .aspx uzantılı dosyaya windows explorer da tıklarsanız Visual Studio açılıyor ve dosyayı kolay bir şekilde değiştirmenize izin veriyor.

    Asp.Net kısa tanım:
    Asp.Net, yazılımcılara web aplikasyonları yaratmada HTTP'nin üzerine kullanabilecekleri soyut bir katman sağlıyor. Asp.Net sayesinde yazılımcılar yüksek seviye objelerle(class ve diger bilesenler) çalışma ve objeye dayalı programlamanın getirdiği avantajlardan yararlanma imkanı buluyor.